SISTE NYTT SIDE 1 - og Tilbake til Hovedsiden Klikk her.

En seier for Norge

Høyesterett har nå slått fast at fiskeressursene er folkets eiendom, slik som oljen og vannkraften. Det er en seier for Norge slik vi vil det skal være, og for Arbeiderpartiets tenkning rundt evigvarende ressurser, sier partiets fiskeripolitiske talsperson, Ingrid Heggø.

Høyesterett tok i dag den endelige avgjørelsen i spørsmålet om evigvarende fiskekvoter. Dette ble innført under Høyres forrige fiskeriminister, Svein Ludvigsen. Da Arbeiderpartiets Helga Pedersen tok over i Fiskeridepartementet, ble det innført en tidsavgrensning på 25 år for dem som hadde fått tildelt evigvarende kvoter. Dette ble da klaget inn til rettsapparatet av rederen Eivind Volstad, som mente det var i strid med grunnlovsprinsippet om at en lov ikke skal ha tilbakevirkende kraft. Heggø er glad, men ikke overrasket, over at Høyesterett nå har gitt staten medhold.

-Loven gir rom for tolkning når det er snakk om tungtveiende samfunnshensyn. Derfor er jeg ikke overrasket over utfallet. Evigvarende kvoter startet med en forskrift i departementet sist Høyre satt i regjering, og var ikke engang innom Stortinget. Det ville derfor være nær en skandale dersom bordet skulle fange, og dette bli stående for all ettertid. Stikk i strid med fundamentale, norske prinsipper om fellesskapets eiendom, sier Heggø

Hun understreker at Arbeiderpartiet er opptatt av at næringen skal ha forutsigbare rammevilkår og muligheter til å drive med god lønnsomhet, men mener det er ivaretatt med lengden på de tidsavgrensede kvotene. Nå forventer hun at Høyre/FrP-regjeringen skrinlegger denne delen av regjeringserklæringen:

-I tenkningen rundt det norske arvesølvet og folkets felleseie, er det grunnleggende skiller mellom oss og høyresiden. Men når Høyesterett nå har slått fast at det verken er grunnlovsstridig eller urimelig å tidsavgrense tildelte kvoter i ettertid, bør Høyre/FrP-regjeringen innse at saken er tapt.

Publisert 24.10.13 - Tilrettelagt av GR

Ja, vi elsker kjæresteturer

Nordmenn elsker kjæresteturer.

Spesielt vil gutta gjerne ta med sin bedre halvdel på tur – til Roma. New York er favoritten for vennetur.

I en ny undersøkelse YouGov har gjort for momondo, oppgir 74 prosent kjæreste eller ektefelle som det beste reisefølget når de skal ut på tur. Mens nærmere åtte av ti menn helst drar på tur med sin bedre halvdel, er andelen blant kvinner syv av ti.

Billige billetter

30 prosent av alle søk på reisenettstedet momondo.no gjelder billetter til to voksne personer. Flere kvinner enn menn foretrekker venner som reisefølge, og da velger de aller helst New York som reisemål.

- I New York frister gode restauranter, et sprudlende natteliv og fantastiske shoppingmuligheter. Typiske ting mange forbinder med en vellykket venninnetur, sier Julie Pedersen, presseansvarlig for reisenettsiden momondo i Norge.

momondo har sett en økning i antall søkninger på storby-destinasjoner som New York den siste tiden. De mange direkterutene fra Norge til verdensmetropolen, har gjort sitt til dette. I følge hotellsøk hos momondo får du overnatting i oktober for to personer fra 600 kroner per natt.

- En tur til New York føles nok mer tilgjengelig og nærmere nå. Et raskt billettsøk viser også at du får tur retur- billetter dit om en måneds tid for under 3500 kroner. Og om du kan planlegge venninneturen litt lenger frem i tid, kan du få det enda billigere, selv om det blir litt dyrere igjen rett før jul, sier Pedersen.

momondos egne tall viser at nesten hvert fjerde søk på reisenettsiden gjøres mellom 19 og 22 på kvelden, og mange kjøper billetter rett før de ønsker å reise. I følge momondos priskalkulatorer får du vanligvis de billigste billettene til New York om du bestiller minst to måneder før du ønsker å reise.

Til Paris for en tusenlapp

Selv om damene gjerne drar å tur med venner, viser momondos undersøkelse at gutta også trygt kan planlegge tur med kjæresten. Da er det lurt å legge turen til Roma. Nesten 30 prosent av jentene synes det er det beste reisemålet for kjærestetur, med Paris som en god nummer to.

- Paris er en romantisk by året rundt. Det er et vakkert sted, fullt av historie. Dersom du kunne tenkt deg en tur til Paris om noen uker, finner du flybilletter tur retur for rett over tusenlappen, sier Pedersen.

Er du skikkelig impulsiv, kan du nå i oktober i følge momondos prissøk få overnatting på hotell fra 490 kroner for to personer på trestjerners hotell.

Færre turister og rimeligere billetter

Selv om Roma av mange først og fremst sees som en sommerby, anbefaler momondo også en høsttur dit. Den sagnomsuste hovedstaden kan skimte med temperaturer godt over 20  varmegrader selv med november rett rundt hjørnet. I tillegg byr høsten på færre turister og billigere flybilletter.

- En helgetur i Roma nå i høst kan absolutt anbefales. Du kan fremdeles få sensommerfølelsen på Vespaen, og nyte det deilige været på hyggelige trattoriaer og enotecas. Så her er det absolutt muligheter for en uforglemmelig helgetur for to,  sier Pedersen.

Overnatting på firestjernet hotell i oktober får du fra 360 kroner natta for to personer, i følge momondo.

Ytterligere informasjon finner du på momondo.no.

Publisert 25.10.2013 08:00 Tilrettelagt av GR Kilde:NTB

URPREMIERE OM NARKOMANE I NORGE

Urpremiere om de narkomanes vilkår i Norge i dag.

Hva gjør at man opplever å falle utenfor i vårt norske inkluderende samfunn? ”Jeg er den eneste som har vært på månen” viser de narkomanes liv uten distanse.

Dette er et rått stykke om hvorfor vi mennesker havner i situasjoner der vi ikke lenger har kontroll. For hva betyr begrepene demokrati og ytringsfrihet for folk som oppholder seg på gata? ”Jeg er den eneste som har vært på månen” vil bidra til å skape større forståelse for utenforskapet i samfunnet. Stykket har blitt til gjennom research blant Oslos narkomane og de ulike institusjonene og organisasjonene som arbeider med dem og for dem.

 UNIKT PROSJEKT FOR TEATERSTUDENTER
"Jeg er den eneste som har vært på månen" er skrevet spesielt for skuespillerstudentene Sofia Knudsen Estifanos, Andreas Ven Langø, Inga Josefine Ibsdotter Lilleaas og Andrea Vik. Forestillingen inngår som én av tre forestillinger i skuespillerutdanningen ved HiNTs «Demokratiprosjekt». Avgangsstudentene har samarbeidet med profesjonelle dramatikere,  og vært med på tekstutvikling og research i nesten to år. Målet for prosjektet er at avgangsstudentene gjennom dette tilegner seg kunnskap om moderne tekstutvikling i vårt norske teaterlandskap. 

 

Manus: Toril Solvang
Regi og bearbeidelse: Lene Therese Teigen
Scenografi og kostymedesign: Ada Hesjevoll
Lysdesign: Cecilie Graven Engseth
Komponist og lyddesign: Tov Ramstad
Produsent: Anita B. Bjørnstad (HiNT) og Kristin Skiftun
Produsert av HiNT i samarbeid med Dramatikkens Hus. 
Produksjonen er støttet av Fritt Ord.

 

Fredag 1.11 kl.19.00 URPREMIERE på Dramatikkens hus

Lørdag 2.11 kl.15.00 og 19.00

Lørdag 2.11 kl. 16.15: Paneldebatt om `Dop og Demokrati`.

Dramatiker Toril Solvang samtaler med Torstein Bjordal fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk. Ordstyrer Lene Therese Teigen.

Forestillingen spilles også på Tindved Kulturhage, Verdal mandag 3.11 kl.12.00 og 19.00

Publisert 25.10.2013 07:30 Tilrettelagt av GR Kilde: NTB

Størst på fødsel: CSAM kjøper fødesystemet Natus.

CSAM Health AS, som allerede er den største leverandøren i Norge av fødesystemer, har inngått en avtale med Imatis AS om overdragelse av fødesystemet Natus med tilhørende kundekontrakter. CSAM Health vil ved dette få alle landets regioner og sykehus som kunder innenfor spesialistområdet svangerskap, fødsel og barsel.

Å få barn er et av de største øyeblikk i livet, og det fødes årlig over 60.000 barn i Norge. For barnet legges grunnlaget for et langt og friskt liv gjennom et godt svangerskap og en trygg fødsel. For foreldrene er det viktig at kunnskap og trygghet om både svangerskap og fødsel finnes og er tilgjengelig. For helsetilbydere og nasjonale myndigheter er det vesentlig at helseinformasjon under hele svangerskapet er tilgjengelig og korrekt.

Ved kjøpet av Natus blir CSAM Health en nasjonal leverandør av fødesystem i Norge.

 - Vi kjøper Natus fordi vi har et ønske om å utvikle og forbedre fødselsomsorgen i Norge. Vi har en ambisjon om å kunne gi kommende foreldre det beste grunnlag for å planlegge en graviditet, følge opp under hele svangerskapet og gi grunnlag for sikre og gode fødsler. Ved at informasjon om alle fødsler i Norge nå samles under en paraply, dannes det et nytt grunnlag for å etablere nye samhandlingsløsninger mellom helseaktørene i fødselsomsorgen og mellom helsetjenesten og foreldrene. Det legges nå et helt nytt grunnlag for å forbedre fødselsomsorgen i Norge, og det er nettopp det som er vår ambisjon med dette ervervet, sier CEO Sverre Flatby i CSAM Health AS.

CSAM Health AS
CSAMs produkter har sitt utspring fra innovasjonsprosesser ved sykehusene i Helse Sør-Øst RHF i kombinasjon med flerårig privat gründerskap. CSAM Health AS ble etablert  i 2005 og fikk da støtte fra Innovasjon Norge.

Rikshospitalets innovasjonsselskap Medinnova (Inven2) la prosjektet over til private investorer i 2007, og kommersialiseringen tok form. I 2008 ble det investert betydelig i produktutvikling, og CSAM lanserte sine samhandlingsprodukter å helsebransjemessen World of Health IT samme år.

I løpet av 2009 økte salget og omsetningen ble i fjerde kvartal større enn kostnadene. I 2010 passerte CSAM 50 kunder i Skandinavia og Deloitte kåret bedriften til den raskest voksende IT-bedriften i Norge målt over 5 år noe som samtidig posisjonerte CSAM som den 25. raskest voksende teknologibedriften i Europa.

Selskapet leverer programvare til sykehus innenfor områdene:

-        Fødsel

-        Kreftbehandling

-        Samhandling og integrasjon av pasientinformasjon

CSAMs produkter bidrar til at helsepersonell er bedre rustet til å bistå pasienter og pårørende. Samtidig ivaretas pasientrettigheter, oppfølging og samhandling, faglige kvalitetskontroller og informasjonssikkerhet.

 

 

Ny teknologi gjør at flere over 50 år slipper briller og kontaktlinser

Ny teknologi gjør at flere over 50 år slipper briller og kontaktlinser

Er du over 50 år og sliter med synet? 

Leser med strake armer og famler etter briller for å sende en sms? Ny avansert teknologi gjør at flere over 50 kan slippe briller og kontaktlinser.

Å sende en tekstmelding, lese en bok eller surfe på nettet er ment å være en enkel sak. Men for mange over 50 år med svekket syn på nært hold (alderssyn), byr dette på store utfordringer.

Raskt inngrep

Ny teknologi kan løse disse utfordringene for flere folk over 50 år. Inngrepet er raskt og effekten god. Det er befriende å slippe å lese med strake armer eller lete etter brillene sine til enhver tid. Slik får man en mer praktisk hverdag, sier produktsjef Kristin Nistad i Memira.

Den nye teknologien er i første omgang tilgjengelig hos Memiras klinikker i Trondheim, Hamar, Lillestrøm og Oslo, og vil fortløpende bli tilgjengelig i alle Memira-klinikker.

Inntil for få år siden var lesebriller eller progressive briller den eneste løsningen på problemet. For folk flest betyr det at mye av hverdagen går med til å streve med å få linser på øyet, lete etter briller og ha hjelpemidler klart til enhver tid. RLE (Refractive Lens Exchange) linsebytte gir nå nye muligheter for aldersgruppen 50+. Memira har allerede operert mange tusen med denne metoden, og nå har ny teknologi gjort muligheten tilgjengelig for enda flere.

Godt syn på alle hold

Nyheten ligger i de nye linsene for RLE som nå virker både på kort, mellom og lang avstand. En såkalt multifokal linse har flere styrker, slik at man hele tiden kan ha fokus på forskjellige avstander.  Det finnes forskjellige linser som passer ulike behov. Slik slipper du strevet med briller og linser.

-RLE-teknologien gjør at det blir en ting mindre å tenke på i hverdagen, sier produktsjef Kristin Nistad i Memira. Linsen kan bli i øyet resten av livet, uten at du må bytte den ut

Fakta

 • Alle utvikler alderssyn (presbyopi) med svekket syn på nært hold i 50 års alderen.
 • Alderssyn kan behandles med samme metode som ved grå stær (linsebytteoperasjon), en av de vanligste operasjonene i verden. Når et linsebytte utføres uten at man har grå stær kalles det RLE.
 • 50.000 linsebytteoperasjoner utføres i Norge hvert år, og 14 millioner på verdensbasis.
 • Operasjonen tar 15 minutter per øye og er smertefri.
 • Det har blitt operert flere tusen med RLE-metoden i Norge, og ny teknologi har gjort muligheten tilgjengelig for enda flere. Den nyeste teknologien er i første omgang tilgjengelig hos Memiras klinikker i Trondheim, Hamar, Lillestrøm og Oslo, og vil fortløpende tilbys ved alle Memira sine klinikker.

Du kan lese mer her på dere Hjemmeside.

 En vekker fra næringen

En vekker fra næringen.

Den nye Matindustrialliansen bør være en vekker for alle som har prøvd å latterliggjøre ostetollen, sier Knut Storberget, Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson. Han utfordrer landbruksminister Sylvi Listhaug på forutsigbarhet.
Torsdag annonserte LO-forbundet Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Landbruk og NHO Mat og Drikke dannelsen av det de kaller Matindustrialliansen. Sammen vil de presse landbruksministeren til å beholde dagens importvern, inkludert den mye omtalte ostetollen som ble innført av Stoltenberg-regjeringen.
Storberget stiller seg på alliansens side, og utfordrer Listhaug:

-Jeg vil be henne lytte til dette initiativet, og legge vekt på en forutsigbar politikk for landbruket, næringsmiddelindustrien og målet om trygg mat.

Han mener det har vært en utbredt oppfatning at ostetollen, sammen med tollendringene for enkelte typer storfe og lam, var en snever særinteressesak for Senterpartiet og noe Arbeiderpartiet egentlig var imot.

-Arbeiderpartiet ser det samme som næringsmiddelindustrien og de ansatte ser, nemlig at tollvernet ikke bare er en forutsetning for levende landbruk i hele landet, men også for tusenvis av norske industriarbeidsplasser.

Når det gjelder ostetollen, minner han om at den aldri handlet om å begrense utvalget av populære franske spesialoster i ferskvaredisken, slik den ble framstilt i starten, men om utenlandske billigkonkurrenter til volumost som Norvegia og Jarlsberg. Disse står for mye av avsetningen for norsk melkeproduksjon.

-Det er lett å latterliggjøre en ost. Men dette handler om mennesker som skal leve av melkeproduksjon på gårder og meierier, altså arbeidsplasser både i distrikter og sentrale strøk. Matindustrialliansen skal vite at de har Arbeiderpartiets støtte i denne saken, og at vi vil gjøre vårt til å forsvare rammeverket for norsk matproduksjon og -foredling i perioden vi nå er inne i.

Storberget avslutter med å utfordre også reiselivsnæringen i denne debatten:

-Jeg ser at reiselivsnæringen ikke er med i alliansen, og forstår at den kan ha innbyrdes motstridende interesser. Men jeg vil sterkt oppfordre næringen til å se det store bildet: Det man kan spare på noe billigere mat kan fort forsvinne dersom vi svekker Norge som reiselivsprodukt - både for utlendinger og nordmenn. Og tilsynelatende tekniske tolldebatter handler i bunn og grunn om det Norge vi er glad i, og som vi liker å se når vi reiser rundt: Et velholdt kulturlandskap i vakker, norsk natur.

Ny oppvekstrapport avdekker kunnskapshull.

Ny oppvekstrapport avdekker kunnskapshull.

Ny oppvekstrapport avdekker kunnskapshull.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Publisert 24.10.2013 05:30

(24. oktober 2013): Det er en klar sammenheng mellom barns oppvekst og deres psykiske og fysiske utvikling. En ny oppvekstrapport utgitt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) viser at det er behov for å se samlet på oppvekstfeltet for å sørge for god og trygg oppvekst for våre yngste – spesielt for de som står i fare for å falle utenfor. Rapporten avdekker kunnskapshull om hvordan barn opplever trygghet og om de opplever gode relasjoner med de nærmeste omsorgspersonene.

Se www.Bufetat.no/oppvekstrapporten

-Vi vet at det er en klar sammenheng mellom barns oppvekst og fysisk og psykisk utvikling, sier direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) Mari Trommald.

I rapporten avdekkes flere kunnskapshull som bør tettes slik at det kan treffes beslutninger basert på oppdatert kunnskap. Rapporten viser at vi vet mye om omkringliggende faktorer, men vi vet lite om hvordan barn opplever hverdagen eller den relasjonelle kvaliteten barn har til voksne utfra barnets eget perspektiv.

- Barn og unge skal sees, møtes med tillit, respekt og krav som kan skape gode rammer for oppveksten. Det er ikke nok å vite at barn har det materielle på plass og gode tjenester fra skole og helsetjenesten. Vi må også følge bedre med på hvordan barn har det sosialt, om de opplever trygghet og om de opplever gode relasjoner med de nærmeste omsorgspersonene. Samfunnet og situasjonen for foreldre i dag skifter raskt, og det er viktig å følge med på indikatorer over tid for å kunne oppdage viktige endringer som kan påvirke barns mulighet for å utvikle seg og integreres i samfunnet vårt. Bufdir ønsker å tette kunnskapshull på oppvekstfeltet og bidra til at vi kan ha en helhetlig tilnærming til barn og unges levekår og hvordan vi som samfunn skal sørge for god og trygg oppvekst for våre yngste, sier Trommald. 

De nye fattige barna
Nesten 8 % av barna i Norge vokser opp under fattigdomsgrensen. Det viser seg at halvparten av disse barna lever i innvandrerfamilier. Antallet barn som vokser opp i familier med innvandrerbarn har økt betydelig siden 2001.

Generasjonsoverføring av problemer
Sosiale relasjoner, etablering av familie, deltakelse i arbeidslivet, bolig- og helseforhold er ikke løsrevet fra den oppveksten den enkelte har hatt, men har en tendens til å overføres mellom generasjoner. Barn lærer av sine foreldre.

-Tiltak rettet mot barna alene er ikke nok for å hindre generasjonsoverføring av omsorgssvikt, stønadsmottakelse og barnevernstjenester. De beste resultatene skjer i kombinasjon med økt bruk av tiltak tilpasset foreldrene slik at deres foreldreferdigheter blir bedre. Dette kan være foreldreveiledningsprogrammer, mekling for foreldre i konflikt osv. Derfor må vi satse på å styrke foreldreferdigheter i tillegg til tiltakene som rettes mot barna, sier Trommald.

Hva er Oppvekstrapporten?
Oppvekstrapporten 2013 skal bidra til mer kunnskap om barn og unges oppvekst, og ha en helhetlig tilnærming til oppvekstfeltet. Oppvekstrapporten 2013 lanseres på Oppvekstkonferansen på Thon Hotel Arena på Lillestrøm torsdag 24. oktober. [lenke] Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne åpner konferansen i et av sine første offisielle oppdrag som minister. Victor Norman, Magne Raundalen, Willy-Tore Mørch, Lill Salole, Bengt Lindstrøm, Lars Smith, Frode Thuen, Agnes Andenæs og Lars B Kristofersen vil holde innlegg, mange basert på sine fagartikler i rapporten.

 • Målet med oppvekstrapporten er å gi et helhetsbilde av alle forhold som påvirker barn og unges oppvekstsvilkår i Norge.
 • Områder for barns oppvekst: Relasjoner og emosjonell utvikling, sosial utvikling, kognitiv utvikling, helseutvikling og materielle faktorer.
 • Oppvekstrapporten inneholder en statistikk- og indikatordel samt 16 fagartikler om barns utvikling.
 • Oppvekstrapporten omtaler oppvekstområder på tvers av sektorer i Norge. Den utgis av Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.
 • Oppvekstrapporten skal utgis årlig.

Tall og fakta fra Oppvekstrapporten:

 • I 2013 var det 1,52 millioner barn og unge i alderen 0-23 år i Norge. Dette utgjør 30 prosent av befolkningen.
 • I 2012 ble det født 60 300 barn i Norge
 • I 2012 mottok 53 200 barn barnevernstiltak, en økning på 2 prosent fra 2011
 • I 2012 utgjorde antallet akuttplasseringer i barnevernet i overkant av 3 300. Antallet akuttplasseringer har økt med 78 prosent fra 2007 til 2012
 • I 2012 ble det registrert i underkant av 49 300 bekymringsmeldinger. Om lag 20 prosent av disse ble henlagt.
 • Fra 2008 til 2012 har antallet bekymringsmeldinger økt med nesten 30 prosent.
 • I 2012 hadde nesten 90 prosent av alle barn i alderen 1-5 år plass i barnehage.
 • Ved utgangen av 2012 bodde 3 700 barn i alderen 0-17 år på norske asylmottak.
 • Mer enn 50 prosent av disse er under 6 år.
 • 26 prosent oppga å være enslige, mindreårige asylsøkere.
 • 5 prosent av alle barn under 18 år bodde i 2012 i en husholdning som mottok økonomisk sosialhjelp.
 • Blant de som startet videregående opplæring i 2007, oppnådde 75 prosent av jentene og 64 prosent av guttene studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år.
 • I 2012 var det 457 adopsjoner i Norge.

For mer informasjon kontakt:

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) v/ Charlotte Lundgren (924 22 209) eller Anne Charlotte Fischer (466 15 062)

Oppvekst rapporten finner du her i pdf fil.

Kom frosten i forkjøpet – unngå vannskade.

Kom frosten i forkjøpet – unngå vannskade.

Kom frosten i forkjøpet – unngå vannskade.

Over store deler av landet har det vært en rekordvarm høst. Men frosten kan komme over natten selv om dagen er varm. Dermed tipper ekspertene at vannskadene vil komme brått på mange i høst. Her er tipsene fra forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no

Nå når frosten er på vei tilbake er det på tide å stenge vannet ute. Det samme gjelder hver høst. Like fullt opplever forsikringsbransjen at vi glemmer oss år etter år og at skadene blir stadig mer omfattende både i boliger og hytter.

- Rør som sprekker på grunn av frost kan føre til store skader på badet eller våtrommet. Vi går inn i en sesong der temperaturene skifter brått, og plutselig kan vi bli overrasket med en kuldeperiode. Det er det viktig at du har stengt av vannledninger du ikke bruker, sier rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh. 

Skikkeligrørlegger.no har samlet sine beste tips til hvordan du kan unngå frosne rør og lekkasjeskader:

* Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv). Da skrur du av vannet og tapper ut av røret.

* Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu. Luft kort og effektivt heller enn å sette vindu på gløtt. 

* Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom når du reiser bort.

* Helt uavhengig av frosten. Kjøkkenet er ikke et våtrom, og har som regel ikke sluk. Men stadig oftere oppstår vannskade her. Side-by-side kjøleskap og innebygde kaffemaskiner får mye av skylden. Disse skal ha montert automatisk vannstoppventil og følere. 

Rørleggerens tips til vedlikehold
-- 
Det er mye slurv når det kommer til vedlikehold på bad og våtrom. Godt vedlikehold kan redusere sjansen for lekkasjer, og du forlenger levetiden på rommet, sier Skottner Engh. 

Her er rørleggerens tips til generelt vedlikehold:

* Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør ettersom disse kan etse på rørene. Liker du lukten av grønnsåpe eller bruker du andre fettholdige vaskemidler må du rense sluket oftere. Fettet bidrar til å tette rørene og at hår og smuss setter seg fast. Vaskemidler tilpasset baderommet er ikke-alkaliske. Det vil si at de ikke inneholder fettstoffer.

* Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lett å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftnøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig.

* Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstenging.

* Nye avløpsrør under vasken er i dag laget av plast. Plast utvider og trekker seg sammen ved vekselvis bruk av kaldt og varmt vann. Dermed er det nødvendig å sjekke om det er behov for å etterstramme mutterne på skjøtene. I tillegg bør man med jevne mellomrom kontrollere at vannlåsen er tett og tørr.

Her kan du se hvordan sluket renses: 
http://www.skikkeligrorlegger.no/videoboks/rense-sluk-article115-166.html

Her kan du se hvordan vannlåsen renses:
http://www.skikkeligrorlegger.no/videoboks/rense-vannlaas-article112-166.html

Illustrasjonsfoto: Skikkeligrørlegger.no  - WergelandApenes Publisert 24.10.2013 09:33 Tilrettelagt av Gabriel Riggo

Unngå sprukne rør i vinter. Illustrasjonsfoto: Skikkeligrørlegger.no Kom frosten i forkjøpet – unngå vannskade.

SPORLØS BORTE I 16 MND - POLITIET GJØR IKKE NOE MED SAKEN.

...

Føsrte gang Publisert i TA  21.07.2012

- Hvor er mamma?

SKIEN: Samboer Karl Rikard Johansen fra Skien og datteren Rosa Helene Johansen er svært bekymret etter at samboer og mor forsvant sporløst 4. juni.

Politiet fikk melding om at Kari Grønnestad (56) var savnet tre uker seinere. Nå er hun etterlyst med navn og bilde via mediene.

SKULLE BUSSE HJEM

Grønnestad hadde vært på besøk hos datteren sin denne kvelden. Hun skulle ta bussen hjem fra Skien sentrum mellom klokka 20.00 og 20.30 til Bølehøgda, der hun bor sammen med samboeren. Men hun dukket aldri opp.

Karl Rikard Johansen ringte til datteren og lurte på hvor moren hennes var. Datteren sa hun hadde reist fra henne for lenge siden, og hun skjønte ingenting.

BEGYNTE Å LETE

- Jeg vet ikke akkurat hvilken vei hun tok for å ta bussen. Noen ganger tok hun bussen fra Landmannstorget og andre ganger fra busstoppet ved rådhuset, sier datter Rosa Helene Johansen.

Hun er den siste som har sett Grønnestad av dem politiet har snakket med. Datteren og mannen begynte å lete i området selv for å prøve å finne henne.

LES OGSÅ: Har du sett Kari?

- Jeg har trålet hele veien fra sentrum og ut til der vi bor flere ganger, men ikke sett noe. Jeg har heller ikke funnet noen gjenstander eller klær som er hennes, sier Johansen.

Han har bodd sammen med Kari Grønnestad i 30 år.

KAN HA TRUFFET

Rosa Helene Johansen sier moren kan ha truffet noen på veien, og derfor blitt forsinket. Men det er helt uvanlig at hun ikke skulle melde fra om hvor hun var, eller dukke opp seinere.

Det hendte ofte at Kari Grønnestad besøkte datteren, som bor i Skien sentrum. Som regel kom hun bare innom for å se datteren og barnebarnet uten å ringe først.

- Vi hadde god kontakt, og hun besøkte meg flere ganger i uka. Jeg har en sønn på fem år. Hun hadde også veldig god kontakt med ham, sier datteren.

PLANER

Grønnestad hadde planer for framtida og for denne sommeren. Hun skulle reise til dyreparken i Kristiansand sammen med barnebarnet sitt.

Grønnestad er i likhet med samboeren LAR-pasisent (legemiddassistert rehabilitering) Men hun hadde planer om å trappe ned på metadon. Målet var å komme til behandling til Borgestadklinikken, og bli helt rusfri.

- Hun var optimist og var motivert for denne behandlingen, sier datteren.

INGEN SPOR

Politiet har undersøkt flere steder etter den savnede skienskvinnen. Siden 4. juni har det ikke vært noen bevegelser på kontoen hennes og mobiltelefonen er heller ikke blitt brukt. Hun har ikke tatt med seg ekstra klær, og bag og koffert står hjemme.

Politiet har undersøkt blant venner og familien på Vestlandet, men ingen har sett eller hørt noe fra kvinnen. Politiet har også fått tilgang til telefonloggen i tida før 4. juni, men det har ikke gitt resultater.

- Vi står uten spor i saken, og ber derfor publikum om hjelp, sier avsnittsleder Bjørn Tore Larsen for vold og vinningskriminalitet ved Grenland politistasjon.

Larsen sier politiet ikke har mistanke om at det har skjedd noe kriminelt.

Kari Grønnestad er 156 centimeter høy. Hun er tynn, hårfargen er lyst rød og hun har blå øyne. Da hun forsvant var hun iført flerfarget, blomstrede genser og gråblå bukse, lave damesko og en halvlang damejakke i stoff. Hun hadde med seg en rød dameveske.

De som har opplysninger i saken kan kontakte avsnittsleder Bjørn Tore Larsen ved Grenland politistasjon på telefon 02800.

Publisert: 20.10.13 - Kl: 21:30 Tilrettelagt av Gabriel Riggo

****Saken Oppdateres: ****

Forts, fra forsiden: Politiet i Hellas fant en liten jente de tror er kidnappet da de gjennomsøkte huset til et ektepar i en romleir.

PRESS RELEASE

Report on the recoveryon 16-10-2013, of a minor girl in a ROMA camp in Farsala/Larissawho is not the biological child of her alleged parents

(We have invited you here today to inform you about the recovery of a minor girl in a ROMA camp in Farsala/Larissa, who is not the biological child of her alleged parents.)

More specifically, the day before yesterday during a police operation in the ROMA camp in Farsala and during the lawful search in the house of two natives, a 39-year old man and a 40-year old woman, the police officers found out that a young girl of about 4 years old stayed with them.

The girl has white skin (fair complexion), blond hair and green eyes, features totally different from those of her alleged parents.

The two ROMA natives were taken to the Security Sub-directorate of Larissa and during their questioning by the competent police officers, they changed repeatedly their story about how they got the child; a fact that strengthened the conviction of the officers that the little girl was not the child of the above mentioned individuals.

DNA testing showed that there was not any genetic compatibility of heredity between the girl’s DNA data and those of the 39-year old man and the 40-year old woman.

In the progress of the investigations it emerged that the two ROMA natives in 2009, have taken the girl away from her biological parents under unknown till now circumstances. They have also managed to snatch from the Birth Registry of the Municipality of Athens the girl’s birth and christening certificate.

Moreover, it has been established that the 40-year old woman has two (2) valid Police Identity Cards that bear different data. She has, at the same time, two (2) different family registers / files, one at the Municipality of Lariseon (Larisa), where she has been registered as the mother of five (5) girls and of one (1) boy, and another one at the Municipality of Trikkaion, where she has been registered as the mother of four (4) girls.

It is to be emphasized that according to the above mentioned family registers, the 40-year old woman appears that in a 5-month time-period, from June till November 1993, had given birth to three (3) children, while in 3 ½ months, from October 1994 till February 1995, to three (3) more children. The 39-year old man has also a third family register at the Municipality of Farsala, where he is registered as the father of four (4) more children.

It is to be noted that the two ROMA natives have managed to acquire a tax registration number under the personal data of the under-age girl.

The two ROMA in question got arrested and a legal file was opened against them; it includes the crime of the abduction of a minor and the consecutive crime of the fraudulent misappropriation of a false certificate.

A psychologist from the General Police Division of Thessaly region has offered psychological support to the under-age girl. Moreover, by order of the competent Magistrates Court Prosecutorial Authorities, following a request submitted by the Security Sub-directorate of Larissa, the custody of the little girl was temporarily deprived from the two Roma and the girl was taken to the “SMILE OF THE CHILD” Association on 17/10/2013.

The Security Sub-division of the Police Directorate of Larissa goes on with the investigations in order to solve in full this case. In the context of the national and international cooperation, co-competent Services assist the investigations.

By oral order of the Court of the First Instance Public Prosecutor of Larissa, photos of the little girl have been published in the mass media. Anyone who may know anything about this case, is kindly requested to call the phone numbers 2410-683171 and 2410-683184 / 5 of the Security Sub-division of Larissa.

GENERAL POLICE DIVISION OF THESSALY REGION

Larissa, 18th October 2013

More...

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2465942/Police-appeal-help-identifying-blonde-girl-4-living-gypsy-camp-Greece.html#ixzz2i9gNGaVr 
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

 
Politiloggen 20.10.2013 Agder

Politiloggen 20.10.2013 Agder

ARENDAL: Besittelse av hasj
00.30:
 En 35 år gammel mann ble anmeldt for besittelse av 3-4 gram hasj. Like etter ble en person slått ned og sparket. Tre arendalitter i 30-årene ble satt i arresten.

KRISTIANSAND: Beruset mann til sykehus
00.40:
 En overstadig beruset mann ble fraktet til sykehuset med nyresmerter. Politiet måtte vaske bilen innvendig på grunn av oppkast etterpå.

KRISTIANSAND: Skallet til gjest
00.50:
 En gjest på et utested skallet til en annen gjest. En mann på 30 år ble anmeldt for ordensforstyrrelse.

ARENDAL: Slossing
00.54:
 Ved Pollen ble det meldt om slossing. Tre personer ble pågrepet og satt i arresten, anmeldt for ordensforstyrrelse.

KRISTIANSAND: Beruset fotgjenger i Baneheitunnelen
01.43:
 Politiet måtte ta hånd om en overstadig beruset fotgjenger i Baneheitunnelen. Personen ble satt i arresten da han ikke klarte å ta vare på seg selv.

VALLE: Bil tok fyr etter trafikkulykke
02.07: 
Les egen sak.

GRIMSTAD: Ordensforstyrrelse
02.16:
 En mann ble pågrepet og satt i arrest etter ordensforstyrrelse.

KRISTIANSAND: Slossing
02.20:
 To menn på 29 og 45 år ble pågrepet og satt i arresten etter slossing i Vestre Strandgate. En av dem måtte først sy fire sting.

KRISTIANSAND: Polakk pågrepet
02.34:
 En 37 år gammel polakk ble pågrepet og anmeldt for ordensforstyrrelser. Mannen ble satt i arresten.

GRIMSTAD: Plaget eks-kjæresten
02.34:
 En mann plaget sin eks-kjæreste ved å banke på døra. Han forsvant før politiet kom til stedet, men dukket opp og ble pågrepet en time senere.

MANDAL: Pågrepet etter husbråk
02.46:
 En mann ble pågrepet etter å ha knust en inngangsdør og vært i besittelse av en kniv. Mannen ble satt i arresten.

KRISTIANSAND: Slossing og ordensforstyrrelse
02.52:
 I Henrik Wergelandsgate ble en mann på 29 år pågrepet og satt i arresten etter slossing og ordensforstyrrelse.

EVJE OG HORNNES: Satt fastklemt etter ulykke
03.22:
 Les egen sak.

ARENDAL: Vekter slått
03.33: 
En vekter ble slått i ansiktet av en dame i drosjekø. Forholdet blir anmeldt.

FARSUND: Anmeldt for ordensforstyrrelser
03.50:
 En 18 år gammel mann ble anmeldt for ordensforstyrrelser.

ARENDAL: Flytebrygge kom drivende
08.26: 
Politiet fikk melding om at ei stor flytebrygge med plass til 20 drivende båter kom drivende. Ligger ved Havsøyveien.

VENNESLA: Pipebrann
12.41:
 Kbr Hægeland rykket ut på en pipebrann på Ropstad. Ved 13.30-tiden opplyser 110-sentralen at de har kontroll på brannen.

Tilbake til Hovedsiden

 

AgderAvisen's vær og vind rundt om i vårt langstrakte land

Til AgderAvisen's vær og vind rundt om i vårt langstrakte land.

Første gang Publisert Onsdag 16.10.13 Kl: 22:00

MEST LEST PÅ AGDERPOSTEN no

Mest lest på agderposten.no nå

God tilgang på norske epler

Høysesongen for norske epler har kommet.
Tilgangen er stor og kvaliteten god, kan næringen melde. Denne og neste uke mottar markedet nærmere 900 tonn pr. uke. Det utgjør ca 40 store vogntog lastet med herlige Aroma og Gravenstein.

Vi er en epleglad nasjon. Hver og en av oss spiser over 12 kg epler i året. Eplet har fulgt oss helt tilbake til norrøn tid. Det er funnet eplekjerner i Osebergskipet, og vår norrøne mytologi forteller at Idun eide ungdomseplet og at gudene i Åsgård spiste nettopp eplet for å holde seg evig unge. Eplet utgjør 2/3-del av norsk fruktareale, og er så absolutt frukt nummer 1 i vår bevissthet.

I år beregnes det en total norsk produksjon på 7000 tonn. Det er normalt bra. Men næringen jobber aktivt med å plante nye trær i flere regioner i landet. Videre forskes det på nye sorter. Begge deler er både tid- og kostnadskrevende, men helt nødvendig.  Det norske markedet etterspør mer norske epler enn næringen kan levere. Spesielt i september måned har vi for liten tilgang. Men dette skal bedre seg, forsikrer næringen.

Det er tusenvis av eplesorter på verdensbasis. Her i landet har vi også en god del. Den sorten vi spiser aller mest av er Aroma. Det er opprinnelig en svensk sort som virkelig har gjort god nordmann av seg. Gravenstein kom fra Danmark for nærmere 230 år siden. Den har vært elsket gjennom alle disse årene. En ny utforsket sort, Rubinstep, kommer så vidt ut på markedet i år. Det er en sen sort som vil fylle opp i november.

Eple er sunt. Et eple om dagen er bra for magen. Det har mange fått høre gjennom sin oppvekst. Ordtaket er ikke uten grunn hva helseeffekt angår. Eple har en lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Eplet er videre rikt på antioksidanter, vitamin C, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber.

Mangel på sortering kan koste deg dyrt

Nordmenn flytter på seg som aldri før.
Med flytting følger skrot. Eiendeler som ikke får bli med på flyttelasset går i en container. Men de færreste er klar over at manglende sortering faktisk kan føre til store, uforutsette gebyrer.

Ifølge SSB flyttet cirka 780 000 nordmenn innenfor og mellom kommunene, og til og fra Norge, i 2012. Dette er den største flytteaktivitet mellom kommuner sett i forhold til folketallet siden 1975 og svarer til én flytting for hver syvende innbygger her i landet. Gunnar Murvold, administrerende direktør i returselskapet RENAS, opplever at færre kildesorterer når de er i en flytteprosess. Han har forståelse for at dette er vanskelig å huske på i en hektisk periode.

– Mange rekker ikke å tenke gjennom hvordan de skal håndtere miljøskadelig avfall før de er midt i flyttingen, sier Murvold. – Folk ender da ofte opp med å kaste kasserte elektriske produkter i containere som er ment for restavfall. På denne måten risikerer man at avfall som inneholder miljøgifter ikke blir forsvarlig behandlet. Kunden kan også ende opp med et gebyr fra selskapet som han eller hun leier avfallscontainer av.

Nå som stadig flere er på flyttefot, presiserer Murvold viktigheten av at folk tar stilling til hvordan de skal håndtere elektrisk og elektronisk avfall.

– De bør ha tenkt gjennom dette før de setter i gang med selve flyttingen, slik at de ikke kommer i en tidsklemme som gjør at de håndterer miljøskadelig avfall feil, sier Murvold.

Kontroll av miljøgifter

Harald Wethal, ansatt i det Oslobaserte avfallhåndterings-­ og containerutleieselskapet ABC AS, har utarbeidet rutiner for å kontrollere at kunder tar ansvar for miljøskadelig avfall.

– Når vi oppdager at folk har kastet miljøskadelig skrot, som for eksempel elektriske produkter, i en container som ikke er ment for dette, gir vi dem beskjed om å fjerne dette avfallet. Hvis det ikke blir gjort, får de tilsendt et gebyr, sier Wethal. – Hos oss får kunden et ekstra gebyr på mellom 250 og 500 kroner for hver miljøskadelig enhet som de har kastet i containeren. Eksakt pris avhenger av hva slags produkt det gjelder.

Nylig gav ABC AS en kunde et gebyr på 4 500 kroner for en container som inneholdt ni enheter med miljøgifter.

– Når containeren i seg selv koster 3 500 kroner å leie, blir det et stort gebyr, sier Wethal. Murvold stiller seg bak håndteringen til ABC AS.

– Jeg mener denne praksisen er nødvendig for at vi skal ta vare på miljøet, sier Murvold. Han oppfordrer alle på flyttefot til å ta seg tid til å sortere det som skal kastes og til å levere de gamle lampene, skjøteledningen og fryseboksen til den kommunale gjenbruksstasjonen eller en av RENAS’ innsamlere. Kasserte elektriske produkter og farlig avfall skal ikke i containeren sammen med for eksempel pappkartonger og gamle møbler.

Brød med ferdig salat er fine å ha med på piknik.
Pain bagnat er uthult brød med salat. Salad Niçoise er salaten som skal fylles i brødet for at det skal bli en ordentlig fransk rett.
ngredienser
 • stor bolle/rundstykke laget av kaldhevet deig, min. 15 cm i diameter
 • fedd hvitløk
 • 3-4 ss olivenolje
 • ss eddik
 • håndfull blandet salat, gjerne med ruccola
 • 1-2 tomater
 • skiver agurk
 •  salatløk
 • 1/2 boks tunfisk i olje
 • 6-8 svarte oliven uten stein
 • 4-6 salte ansjosfileter
 • 1-2 hardkokte egg
 •  basilikum
Slik gjør du

Del brødet i to og hul ut begge halvdelene uten at det går hull på skorpen. (Gjem smulene til fuglene, de skal også ha det bra på skogsturen.)

Press hvitløk i oljen og bland godt. Fordel hvitløkolje og eddik ut over bunnen og lokket av brødet.

Legg på salat og basilikumblader i bunne, fortsett med tunfisk, tomatskiver, løkringer, agurkskiver, oliven, skiver av hardkokt egg og til slutt ansjosfileter.

Legg på lokket og pakk sandwichen stramt inn i plastfolie. Sett bollen i kjøleskapet med noen tungt oppå i minst en time. Del den i to eller fire biter.

Over 5.000 på boligmessen

 

Over 5.000 mennesker besøkte boligmessen på Sør Amfi i Arendal i helgen. De over 70 utstillerne har omsatt for millioner.

Les mer her.