Fakta om den Svenske Vestkysten

Båtfolket's SOMMER GAIDE 2014 - Coast to Coast - Vi anbefaler din Kurs - Kommer!

BOHUSLÄN Opplevelsene står i kø langs vestkysten av Sverige - den vakreste delen av vårt naboland.

Fra svenskegrensen i nord til Göteborg i sør ligger 35 kystperler på rad og rekke, fra Kungsvikshamn til Saltholmen. Kommer du skvulpende på «bøljan blå», kan du fryde deg over de mange hundre naturhavnene eller de mer velutstyrte gjestehavnene. Triller du på hjul, er det bare å ta av fra E6 og nyte et av flere «smultronställen».

Les også:Fakta vestkysten

- Dette er verdens beste kyst, mener advokat og fotballagent Gunnar-Martin Kjenner (63), eier av trebåten «Lerken» som ligger fortøyd inne i Strömstad havn.
 
IDYLL: Vakrest er Fjällbacka fra havet. Rekken med røde naust bidrar til stedets karakteristiske utseende Foto: Linn Olsen.
Skipper Kjenner er iført marineblå t-skjorte han har fått trykket opp selv, med «Rederiet Gnukk & co. RGICL cruiseline» i hvite bokstaver. RGICL står for Royal Gnukk International Cruiseline, etter vinterens store syssel: Klargjøring av den 38 fots store trebåten.

Har du spørsmål om den svenske vestkysten? Spør vårt Reisepanel

Det internasjonale cruiserederiet var i fjor i Tyskland, men farkosten brukes vekselvis til turer i Danmark og Sverige, sammen med familien og en båtfamilie fra Larvik.

Les også:Gammeldags sjarm på Bohuslän-kysten

Med stor entusiasme lister gjengen opp steder som Gluppö, Ramsö og Väderöerna.

Mer enn harryland

Utenfor nordmenns harryhandelparadis i Strömstad åpenbarer skjærgården seg med granittgrå svaberg, blått hav og måkeskrik. Her ligger de naturskjønne Koster-øyene, Sveriges vestligste øyer med bofast befolkning.

Inne på øyenes eneste hotell toner Sophie Zelmani lavmælt og melankolsk ut av høyttalerne. Utendørs får steingjerder og markblomster i veikanten skuldrene til å senke seg.
 
TIL KOSTER: Båt til Koster-øyene tar cirka 40 minutter fra Strömstad. Foto: Linn Olsen.
Last ned 80 reiseguider. Gratis!

Her kan det sykles og rusles i bilfrie omgivelser, legemet strekkes ut på solvarme svaberg og avkjøles i salt kosterhav.

Maritim stil

Litt lenger ned langs Vestkysten har en krimforfatter satt småbyen Fjällbacka på kartet. Trengt under det mektige Vetteberget brer de velholdte trehusene seg utover, vendt mot havet og den beskyttede havnen som fortsatt er sentrum i det lille samfunnet. Vanligvis har tusen sjeler stedet for seg selv, sommerstid inntar badegjestene Fjällbacka.

«08-orna»

Skal du til Bohuslän i sommer? Her kan du sjekke været

Her er sol, sjø og skjærgårdsidyll. Bak rutete vinduer står små seilbåter med oppspente seil. På brygga rusler menn med den obligatoriske genseren knyttet over skuldrene. Riktig og kostbar bekledning sikres i butikkene «Tång» og «Rogers».
 
KRIMFORFATTERS HJEMBY: Kanskje noen av Camilla Läckbergs skumle romanfigurer ville likt seg på Everts pub inne i Fjällbacka? Foto: Linn Olsen.
Til Fjällbacka strømmer de såkalte «08-orna», svenske hovedstadsbeboere som tror de eier verden (08 er retningsnummeret til Stockholm).

Ingeborg Hagen Juvik (58) fra Åsgårdstrand svinger innom etter å ha vært i Trollhättan på golf og -gourmettur. Hun har tidligere har vært på seiltur til Fjällbacka flere ganger.

Her kan du blogge dine ferieopplevelser

- Vi synes det er så fint her, det er en idyllisk plass, fastslår hun.

Nakent lik

Til Fjällbacka kom også Stockholmsfødte Ingrid Bergman for å søke fred og skjønnhet. Bergman befinner seg fremdeles i byen, utendørs året rundt. Hun troner på torget som i dag bærer hennes navn, som en byste av granitt like ved Kungsklyftan.
 
SOMMERTIDER: Sarpsborg-gjengen koser seg i Strömstad på båten Bona Dea, som er navnet på en romersk fruktbarhetsgudinne. F.v. Lars Syversen (24), Malin Heggen (20), Frank Tårnesvik (25), Jon-Egil Mørk (28) og Ole-Jørgen Knold (25). Foto: Linn Olsen.
Deler av Astrid Lindgren-filmen Ronja Røverdatter er innspilt her. Også krimromanen «Predikanten» av Camilla Läckberg starter i fjellkløften. En seks år gammel gutt leker ridder og kommer over det nakne liket av en ung kvinne.

I dag er det andre farer som lurer: «Beträd ej området. Risk för nedfallende stenar», forkynner et par skilt. En rød og gul plastsperring viser seg å ha påskriften «skydd mot olyckor».Da er Brandgatan lenger bort mer egnet som atkomst, dog med advarsel om at berget bestiges på eget ansvar. Men det er risikoen verdt. Utsikten gir utsyn over en del av Vestkysten.

Og en forståelse for hvorfor svenskene kaller kyststripen for nettopp det de gjør: «Bästkusten».