Tips AA her.

Desom du har mye på hjertet kan du bli din egen nyhetsredaktør i AgderAvisen. Du vil da få mulighet til å publisere artikler direkte i avisen, under eget redaktøransvar etter modell av Frikanalen

Som redaktør står du selv ansvarlig ovenfor FPU og andre parter, men du får friheten til å skrive om hva du vil, sålenge du ikke bryter norsk lov. Du er også ansvarlig ovenfor tredje part for innhentelse av tillatelser til entuell bruk av bilder og tekst. Ingen tekst eller bilder må brukes uten avtale med den som eier rettighetene.

Velkommen som bidragsyter til AgderAvisen.

0 kommentar(er)

TIPS 1 - NYHETER.

2 kommentar(er)

Mat oppskrifter - Tips 2

2013.11.14 Skrevet af Redaktøren
Takk for innlegget - artikkelen vil bli lagt ut med bildene du sendte i morgen på en annen side.
2013.11.14 Skrevet af Sibylla Nicolaysen Iftime
«Diabetikerens» sjokoladekake.

Bilde 1
(Kilde: http://cofetariacapsa.ro/index.php/produse)

Romania er kanskje ikke så kjent i Norge for sitt kulinariske «kjøkken», men i Europa og verden over er det rumenske «kjøkken» meget godt kjent for sine fantastiske gode kaker og søte godsaker. Da Romania har gjennom historien blitt påvirket fra en rekke land som Tyskland, Tyrkia, Russland, Frankrike, Italia, Hellas etc.
Det var på slutten av 1800-tallet i Bucuresti «det lille Paris» (hovedstaden i Romania) det hele startet med de kjente Capsa brødrene. Og Grigore Capsa var en av dem. Han var en av 12 brødre i en familie av arumenere, et latinsk folkeslag fra Balkan (Hellas, Makedonia, Serbia, Bulgaria) som er ortodokse og som snakker et språk meget likt rumensk.
Capsa familien hadde vært aktivt engasjert som kjøpmenn og buntmakere i Bucuresti i flere generasjoner. Og Grigore startet sin læringsperiode i en alder av 14 år hos den mest kjente konditoristen Constantin Lefteriu. Og 10 år senere i 1852, kjøpte han sin første kafe over kirken Zlatari sammen med broren Anton. Kafeen kalte de «La doi frati», som betyr «Hos to brødre». Og samtidig som Grigore var i lære i Paris reiste en av de 12 brødrene Vasile Capsa til Wien, Paris og Lipsca og samlet inn ideer. Og i Paris klarte Grigorie å presentere sine produkter for Keiserinnen Eugenia. Så kort tid etter at Grigorie kom tilbake til Bucuresti flyttet konditoret senere til kvartalene langs Podul Mogosoaiei til Edgar Quinet Street, hvor huset eller bygningen fremdeles er i dag.
Bilde 2
(Kilde: www.national-magazin.ro)
Casa Capsa kafeen fikk et godt rykte over hele kontinetet.
Bilde 3
(Kilde: http://www.misiuneacasa.ro/casa_capsa)
Og i 1873 ble konditoriet tildelt en medalje i Wien og det ble organisert for første gang en gallamiddag med Capsas delikatesser i Palasset til Prins Carol I av Romania.
Casa Capsa ble også tildelt gullmedalje ved Paris universielle Exposition I 1889 og 1900.
I 1886 ble det utvidet til Capsa hotell og et gjestehus for medlemmer fra parlamentet.
I 1908 ble Capsa Hotel nominert i det britiske magasinet «John Bull» til et av de beste hotellene i verden på lik linje med «Douglas hotell» i Madrid, «Capello Nero» i Venezia og «Giappone» i Livorne og «Hungria» i Budapest. Og i lang tid var dette det eneste passende og egnet sted for kunstnere, rike og aristrokratiske familier eller de av høyere rank innen politikk og diplomati som besøkte Romania. De foretrakk å bo på Capsa Hotell, da hotellet hadde den samme vestlige aristrokatiske miljøet de var vant til. Blant kjente gjester som besøkte hotellet kom den tyske keiseren Wilhelm I og Wilhelm II, østeriske-ungarske keiseren Franz Josef I, flere medlemmer av den russiske royale familien innkludert Tsar Alexander II, alle de fire rumenske monarkene og deres dronninger, kongene av Hellas, Serbia og Bulgaria. Men også kjente personer som Josephine Baker, Sarah Bernhardt, Enrico Caruso, Georg Enescu, W. Averell Harriman, Józef Piłsudski og Raymond Poincaré.
I 1920 fikk Capsa brødrene en unik sjanse til å vise sine kunstner, da det ble kjent at den kjente franske generalen og marsalken Joseph Jacques Césaire Joffre (1852–1931) skulle komme til Romania. Han var kjent for sin omgruppering av de alliertes hær så de beseiret tyskerne under det første slaget ved Marne i 1914.
Bilde 4
(Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Joseph_Joffre)
Til marsalkens ære arrangerte Capsa brødrene en spesiell bankett. Men marsalken hadde diabetes, så derfor ble det laget en spesiell petit-four (liten) sjokoladekake for ham. Hvor sjokoladekaken var overtrekt med sjokolade ganache (glasur) og fylt med frossen sjokolade smørkrem.
Siden den lille sjokoladekaken var spesielt designet for marsalken, ble også denne kaken kalt Joffre til ære for ham. Kaken ble en stor suksess, og til og med det franske konditoriet i Frankrike ble inspirert av Capsa brødrenes Joffre kake.
Da det rumenske kommunist partiet tok makten i 1948, stengte de Casa Capsa. Og restauranten ble for det meste drevet av kommunister med navnet «Bucuresti restaurant». Men i 1984 fikk kafeen, restauranten og hotellet tilbake navnet Casa Capsa.
Idag eksisterer fremdeles kafeen med restauranten og hotellet til Capsa brødrene. Og der finner man også Joffre sjokoladekaken både den lille størrelsen som passer utmerket for en diabetiker, men også i en stor kakestørrelse for den som kan spise mer.

Og her er Joffre kakens oppskrift
for den som ble inspirert.
(For 6 porsjoner)

Ingredienser
250 gram smør
6 egg
250 gram melis
50 gram kakao
5 ss vann
1 ss mel

Miks kakao med granualert sukker og vann. Og smelt dette sakte i en kjele over svak varm varme. Og avkjøl.
Lag en krem av sukker og melis, og putt en eggeplomme om gangen. Bland dette godt. (Eggene må ikke bli tatt direkte fra kjøleskapet)
Putt smør i kald kakao og bland dette.
Røren. Ta en fjerdedel av røren og bland den med mel og piskede eggehviter. La resten av røren være i fryseren.
Ta noen runde 5-cm diameter bakeformer og smør dem med smør. Hell komposisjonen i formene og plasser i stekeovnen ved medium varme. La de steke i 15 minuuter. Ikke og åpne stekeovnen før kakene er ferdige.
Avkjøl dem og putt resten av komposisjonen som har vært i fryseren sammen med kaken. Og strø kakao og melis over.
(Kilde: hffe.eu/recipes/pdf/the-joffre-cake.pdf)

God fornøyelse!
0 kommentar(er)

Tips 3 - SPØRSMÅL o.l.